15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Тоа што денеска поотворено се зборува за родово базираното насилство, не значи дека жените порано се чувствувале безбедно на улиците или во својот дом. Клучот поставен меѓу прстите за секој случај додека се враќаш накај дома доцна, часови по самоодбрана, ги проверуваш другарките дали стигнале дома итн.
Оскарите се доближуваат. Во ред, не баш. Оскаровското шоу првично беше планирано за 28 февруари 2021 година, но поради пандемијата, неодамна Академијата одлучи да го премести на 25 април. Оваа година Оскарите ќе бидат историски и поради отворањето на долгоочекуваниот филмски музеј. Според критичарите и филмските сладокусци, овие четири наслови фигурираат како рани претенденти за статуетката. Се разбира, листата не е ограничена само на овие наслови, а вие имате доволно време до април за да ги погледнете и да одлучите дали заслужуваат Оскар.
Светот забрзано се урбанизира. Глобалното урбано население порасна на скоро 4 милијарди луѓе во 2014 година, а се предвидува да се зголеми на 6,5 милијарди луѓе до 2050 година Според проценките на Обединетите нации, двајца од тројца жители на светот ќе живеат во урбани средини до 2050 година.
Јазикот на кој најдобро зборува Кристина Нановиќ е фотографијата. Впрочем, овој факт не го доловуваат само освоените награди, туку тоа е воочливо доколку само еднаш ги разгледате нејзините дела, преку јасно оформениот фотографски стил, високиот сензибилитет за бои, композицијата, светлото, и можеби најмногу од сè – приказната што толку умешно знае да му ја пренесе на гледачот.
Аерозагадувањето е сериозно прашање во урбаните средини низ целиот свет. Зголемените нивоа на загадување, го прават животот сè понепријатен за жителите на големите градски средини. Иако согорувањето на фосилни горива доведе до невиден напредок во современата технологија, несаканите ефекти сега претставуваат сериозна закана за луѓето, за растенијата и за животните на нашата планета.
Tимот на МКЦ го најавува 45-то издание на Млад отворен театар, од 24 ноември до 3 декември, со претстави во живо и фестивалски онлајн претставувања специјално за oвој фестивал. Ќе бидат претставени 12 продукции во домашна продукција, како и театарските куќи од Словенија, Србија, Грција и Хрватска.
Американскиот народ е исфрустриран од насилството на улиците, од задушеното право на глас и од секојдневните повици да ѝ се приклучат на армијата. Лутината зоврива, а граѓаните одлучуваат да го искажат нивното незадоволство со мирен протест за време на одржувањето на конвенцијата на демократите во Чикаго.
На 24 ноември во главниот хол од Домот на младите во Белград ќе биде отворена изложбата „Џезтетика“ на Татјана Ранташа, а во организација на здружението Номад-Арт Скопје. Изложбата се состои од 35 црно-бели фотографии од различни генерации македонски музичари, на кои Ранташа работела во изминатите 15 години.
2020-та ни поминува како една од најчудните години во животите, година во која бевме принудени од корен да го модифицираме начинот на меѓусебна комуникација, да внесеме нови правила во секојдневната етикеција и она најтешкото – максимално да се изолираме едни од други. На почетокот изгледаше мошне лесно, но со текот на времето сигурно ќе се согласите дека дојдовме до ситуација во која сите плаќаме одредена цена во однос на нашето ментално здравје и навики.