15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Музиката на Дина Јашари накратко може да се опише како сонично галење. Музичкиот свет на младата авторка е богат и полн со зрели звуци што ќе ве опсипаат со убави чувства и ќе ве испратат на необично патување. Се разбира, само ако сетилата за примање таква убавина ви се on high alert. Неодамна, Дина ја претстави својата нова авторска песна „Копнежи“, па тоа го искористивме како повод да ја поканиме на еден опуштен PopUp прашалник :)
Во светот во кој живееме во моментов, доаѓаат генерации што гласно го поставуваат прашањето во каква насока е тргнат нашиот однос со природата и со планетата Земја. Прашањата не доаѓаат само од индивидуалци и активисти, туку и бизнисите сè повеќе стануваат гласноговорници за заштита на животната средина.
Далеку најпознат по работата со составот „Dead Can Dance“, кој тој го предводи заедно со вокалистката Лиса Жерар, композиторот, гитарист и продуцент Брендан Пери отсекогаш ја следел својата муза, преземал ризици и им пркосел на очекувањата. Како резултат на тоа, неговиот разновиден опус служи како сведоштво за неговите хоризонти, кои постојано се шират.
Ивана знае да каже дека на Инстаграм ја знаат како „таа со бројките“, а ние ја познаваме како ликот со mullet фризурата од рекламата на Златен Даб. Првпат пред камера застанала пред речиси 9 години, ама не продолжила да ја гради кариерата тогаш, бидејќи како што вели самата била доста срамежливо тинејџерче, кое не се гледало себеси како модел во ниту еден паралелен универзум :)
Pandamonium radio е инстаграм-блог, онлајн поткаст, медиум за музички критики, или со други зборови, сѐ што му треба на еден фан на хип-хоп музиката и активен учесник во нејзината култура. Во продолжение може да читнете малку повеќе околу нивниот процес на работа, комплексноста зад курирањето плејлисти, нивното „стручно“ мислење околу теми што се од витално значење за хип-хоп културата, музички препораки и одговори на прилично тешки either/or прашања од хип-хоп сцената.
Модната индустрија се смета за втора најзагадувачка индустрија во светот веднаш по нафтената. Самата природа на брзите модни трендови е толку опасна и загадувачка што произведувањето облека брзо се претвори во голема опасност за еколошката состојба на планетата.
Иако стариот континент не е родно место на џезот, сепак оваа музика успеала брзо да се вкорени во културно шарената и мултинационална Европа. Всушност, може да се каже дека џез-музиката ги обединува речиси сите главни градови на Европа. Кога џезот стигнал во Европа, тој се измешал со многу други стилови и ја дал специфичната европска форма на џезот. Сето тоа резултирало со отворање на привлечни џез клубови во кои тогаш, а и ден- денес се слуша добар и квалитетен џез.
Доан Акити фотографира веќе пет години. Ако неговата фотографија мора да се вметне во одредена поткатегорија, тогаш тоа сигурно би била урбана или пејзажна фотографија. Сепак, тој вели дека повеќе се води по периодот во кој фотографира, независно дали станува збор за изгрејсонце, зајдисонце или добро познатите скопски канцерогени магли.
Верувајќи во природното, едноставното и оригиналното, Сандра и Исидора решија храбро да ја започнат приказната за Цветна фабрика, во која секојдневно се слави убавината на цвеќето. Ја прашавме Сандра како настана целата таа цветна приказна, па еве што ни рече: