15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Времето без забави, концерти, рејв, не помина без искушувачки твистови во музичките кариери на многу изведувачи. За некои од нив, изолацијата и стагнацијата беа поттик наместо извор на очај. Барем за електронската сцена, 2020-та, а по сè изгледа и 2021 година, остануваат возбудливи, бидејќи токму оттаму произлегоа звуци што ни помогнаа за кратко да побегнеме од хаосот и од несигурноста што го обележаа овој период. Ова се само мал дел од возбудливите изданија што ни беа понудени неодамна.
Од печат излезе новото издание на PrivatePrint, „Folded“ од Зоран Шекеров. Folded е документарна фотографска книга на Зоран Шекеров во издание на PrivatePrint. Книгата ја истражува и претставува пеливанската боречка традиција од автентичен и современ агол. Стилот на Шекеров, особено видлив низ фотографиите, е луциден и непредвидлив, и ги носи гледачите поблиску до темата на истражување, таму каде што никогаш не очекувале да бидат.
Збирката раскази „Највисокото дно“ на авторката Марија Митева ми дојде како мелем на рана во овие денови на ограничено движење и скратена слобода, кога сите си бараме причина да го прогласиме ова што ни се случува за некаков вид симулакрум или бледа имитација на стварноста.
Минатата недела светот ја слушна веста за смртта на јужнокорејскиот режисер Ким Ки-дук, кој се прослави како единствениот корејски филмаџија што ги има добиено највисоките награди на сите три најголеми меѓународни филмски фестивали – Кан, Венеција и Берлин. Познат е по експлоатацијата на провокативни филмски теми, какви што се сексот, насилството и суровоста кон животните.
Фотографската серија „Homo Urbanus Europeanus“ е за човекот, во градот, во Европа… генерално за европското „урбано битие“. Нејзиниот автор, уметникот Жан Марк Карачи, набљудувајќи ги жителите на градот и неговата околина, ги покрива урбаните предели на ист начин како што археологот истражува, копа и се обидува да реконструира некои примитивни подрачја во сегашноста.
Оскарите се доближуваат. Во ред, не баш. Оскаровското шоу првично беше планирано за 28 февруари 2021 година, но поради пандемијата, неодамна Академијата одлучи да го премести на 25 април. Оваа година Оскарите ќе бидат историски и поради отворањето на долгоочекуваниот филмски музеј. Според критичарите и филмските сладокусци, овие четири наслови фигурираат како рани претенденти за статуетката. Се разбира, листата не е ограничена само на овие наслови, а вие имате доволно време до април за да ги погледнете и да одлучите дали заслужуваат Оскар.
Јазикот на кој најдобро зборува Кристина Нановиќ е фотографијата. Впрочем, овој факт не го доловуваат само освоените награди, туку тоа е воочливо доколку само еднаш ги разгледате нејзините дела, преку јасно оформениот фотографски стил, високиот сензибилитет за бои, композицијата, светлото, и можеби најмногу од сè – приказната што толку умешно знае да му ја пренесе на гледачот.
Во чудното време на изолација, тие 454.413 м² што ги зафаќа Градскиот парк во Скопје се вистинско прибежиште и оаза на надежта и на разонодата за жителите на главниот град. Всушност, никогаш не сме мислеле дека жителите на Скопје се само луѓе. Сетете се на ова кога ќе го видите светлечкиот знак на МКЦ „Ние сме од Скопје“, важи? :)