15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Никогаш не сум патувала со Гајгеров бројач за радијација. „0.09“ вели жолтото апаратче, како што автобусот вози низ Токио, а на пат накај Фукушима, во зоната на нуклеарната хаварија од 2011. „Запамтете го овој број“, ни вели водичот, Такуто, смирен и насмевнат, како да одиме на обична туристичка екскурзија. „Радијација има насекаде, во мали дози.…
Кога градот живее 24 часа, тогаш јасно е дека за него некој треба да се грижи и во ноќните часови. Неодамна, Вашингтон го доби својот прв „ноќен градоначалник“, а таков веќе имаат и Њујорк и европските градови Лондон, Париз, Цирих… Го нарекуваат и „ноќен цар“, и иако првата претпоставка можеби ви е дека овој градоначалник…
Во есенско-зимскиот период Скопје изобилува со различни случувања и настани. Оваа година, од 6 до 9 октомври, за првпат во главниот град ќе имаме можност да ја изодиме уникатната и магична патека на „Skopje Light Art District“. Организаторите го замислуваат како нов културно-општествен настан, кој ќе внесе малку светлина и боја во секојдневието што сите…
„Портрет на Британија“ е годишна изложба на фотографии што ги прикажува најдобрите портрети на луѓе фотографирани ширум целото Обединето Кралство. Наградените фотографии потоа се објавуваат на дигитални билборд-екрани низ земјата – на железничките станици, аеродромите, трговските центри, при што можат да бидат видени од повеќе од 10 милиони луѓе. „Портрет на Британија“ се организира по…
Од соработката на тројца картографи, Бојан Савриќ, Том Патерсон и Берхард Џени, произлезе новата естетски прифатлива карта на светот, која ги одразува вистинските големини на сите континенти, без притоа да ги дисторзира нивните форми. Оваа нова карта на светот е наречена Equal Earth Map Projection и ја заменува досега користената стандардна Mercator projection, која е…
Велосипедските патеки Vision E3 во Берлин Берлин годинава гради две велосипедски патеки над нивото на улиците. Патеките ќе бидат покриени, со цел да се регулира внатрешната температура и светлината (со помош на соларни панели на покривот) за да се подобрат условите за возење. На целата површина ќе се распоредат повеќе пунктови за изнајмување велосипеди за…
Биенале е сенешто што се случува со двегодишна фреквенција. Венециското биенале е најголемата меѓународна изложба за уметност и за архитектура. Секоја непарна година уметност, секоја парна архитектура. Започнува во 1895 година како алтернатива на светската изложба, денешно Експо, која тогаш била претежно наменета за промоција на технолошките иновации во периодот на индустриската револуција, но Италијанците,…
CASA беше домаќин на петочната PopUp Music забава. Погледнете ги фотките од забавата и очекувајте ја следната локација и следното музичко име за новиот летен музички бран на PopUp Music