15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
DJ Pfund 500 е гостин на новата Thursday Shake забава во клуб Epicentar. Тој е новото име кое доаѓа во Скопје оваа година, по повод 15 години постоење на SureShotz Entertainment. DJ Pfund 500 ја започнува својата кариера како диџеј во 1998 година, и до ден денес работи со максимална посветеност. Овој швајцарски диџеј има…
Деновиве во спонтан разговор си го поставивме прашањето: Зошто толку брзо ни поминува времето? Понеделник, петок, па пак понеделник, викендот ни трае приближно 5 минути, како вчера да беше Нова година, 2009-та не беше пред две туку пред десет години, поминале веќе 11 или 12 години откако сме на Фејсбук. Луѓе низ целиот свет се…
ХОПС ги охрабрува маргинализираните жени, мајки, другарки и повикува на борба за нивните човекови права преку интересна акција и настан за прибирање средства. Оттаму велат: Која пудра најдобро покрива модрици? Оние модрици физички и психички, особено кај оние кои се најмаргинализирани? Модрици кои сакаме да не се случуваат повеќе, затоа сакаме да Ве замолиме за…
Без напишан текст, нацртана заднина или панели, ликовите на Марион Фајол се уредно распоредени фигури со прецизно изработена текстура, кои преминуваат во некогаш трогателни, смешни, лесни, а понекогаш и во филозофски длабоки нарации без зборови, кои го истражуваат микрокосмосот на човечките односи. Секоја нејзина слика шепоти посебна порака, која патува до нашите умови за да…
Бојан Станиќ е дипломиран теориски физичар кој се занимава со сè освен со теориска физика 😊 Во средно свирел со „Molokai“, првиот македонски сурф-панк бенд, а сега свири гитара во „Емa“ и тапани во „Red Sails Billow“. Да го цитирам: „Успат, со неколку екипи на битолчани, последните пет години организираме настани, партизански, како знајме и умејме,…
Скопје филм фестивал класик започнува утре, 5 април, и ќе трае до 10 април. Филмската програма во Кинотека ќе биде фокусирана на остварувања од тројца шпански и светски режисерски великани: Луис Буњуел, Карлос Саура и Луис Гарсија Берланга. Целата програма можете да ја видите овде. Ние направивме наш избор од три филма што сакаме да…
Животната приказна на оваа сликарка нè носи на патување во раните декади од 20 век, во турбуленциите од периодот меѓу двете светски војни. Генијална и смела, таа дефинира еден комплетно нов стил карактеристичен за 20-тите и 30-тите години на минатиот век – стил подоцна дефиниран како арт деко. Родена е како Марија Горска во Варшава,…
Вчера ја посетивме урбаната лабораторија Skopje Urban Living Lab – SkULL во Старата скопска чаршија, каде што беше отворена изложбата на студентски проекти од архитектонската работилница „Нови содржини за Старата скопска чаршија“. Изложбата е дел од активностите од европскиот проект „ROCK“ – Регенерација и оптимизација на културното наследство во креативните градови, финансиран од Европската програма…
Мислевте дека ќе ве оставиме без фото-моментите од двете изминати PopUp журки? Петочната ноќ беше on fire 🙂 Журката започна со загревање во преполниот „Синдикат“ уште од  22 часот, со сетовите на Nino Flooder и Nikola Tonevski. По полноќ, одличната атмосфера се префрли во клуб 12.12, кој се исполни до последен сантиметар. Зад пултот најпрво беше…