15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Веќе извесно време размислуваме како да ве подготвиме за долгите топли денови што следат. Замислете го „тешкиот поход“ по вжарениот скопски бетон кој е веќе почнат. Замисливте? Ќе ви треба освежување, да 🙂 Главното прашање тие денови ќе биде: Што ќе пиеме? За почеток, им даваме шанса на коктелите!
Употребата на јавниот и на приватниот простор е еден од најгорливите проблеми на најбројниот бразилски град Сао Паоло. Во оваа јужноамериканска држава има околу 6,2 милиони бездомни семејства, наспроти 7 милиони празни и неискористени имоти. Овој дисбаланс е во многу поголем сооднос во повеќемилионскиот Сао Паоло каде што проблемот со домувањето е очигледен. Несигурните улици…
Исланд дал голем број иновативни современи артисти, меѓу кои и Бјорк, Рагнар Кјартансон, Катрин Сигурдардотир и Олафур Елиасон, познати по својот уникатен и интердисциплинарен пристап кон уметноста. Земјата со популација од 330.000 е дом на прогресивна средина на дизајнери, писатели и музичари.
Во последниве години истражувачите го следат подемот на новата генерација, т.н iGen генерација, која порасна со паметните телефони и со другите дигитални медиумски форми. Паметните телефони, социјалните медиуми, дигиталните направи и Интернетот целосно го трансформираа начинот на кој стапуваме во меѓусебни односи на општествен план.
Пишувајќи за соништата и за подобриот свет што можеме да го создадеме со сопствени сили, попатно инспирирајќи се од безброј храбри дела на мои сограѓани и современици од целиот свет, не можам а да не се присетам на моќната порака на Маргарет Мид: „Никогаш немој да се сомневаш во тоа дека мала група умни, промислени…
Кој вели дека повозрасните треба да се облекуваат во еднолични бои за да држат до своето искуство и сериозност? 72-годишниот берлинец Гинтер Антон Крабенхофт целосно го руши таквиот стереотип со својот елегантен и шарен стил на облекување, со мала нишка на екстраваганција.
Љубовта меѓу татковците и ќерките е посебна. Истовремено заштитничка и нежна, понекогаш несмасна, неретко строга, понекогаш будалеста, но секогаш силна и уникатна. А уште и кога е поврзана со музиката…