15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Во уметноста, веднаш може да се оддели доживеаното од недоживеаното. „Патував дотука од 5 часот утрово, за да бидам овде пред вас, Скопје…“ рече Акуа Нару, шокирана додека публиката во еден глас ја придружуваше во нејзината „Poetry: How does it feel now?“. А Скопје синоќа беше жена. Ранлива, заљубена, но проклето силна.
Веќе извесно време размислуваме како да ве подготвиме за долгите топли денови што следат. Замислете го „тешкиот поход“ по вжарениот скопски бетон кој е веќе почнат. Замисливте? Ќе ви треба освежување, да 🙂 Главното прашање тие денови ќе биде: Што ќе пиеме? За почеток, им даваме шанса на коктелите!
На 20 април, сега веќе далечната 1998 година, групата Massive Attack се подготвуваше да го издаде својот трет студиски албум – прекрасно комплексниот Mezzanine. Иако дотогаш соработувале со најразлични машки и женски вокали, јадрото на групата го сочинуваат Grant „Daddy G“ Marshall, Andy „Mushroom“ Vowles  и Robert “3D” Del Naja, автор на повеќето дадаистички стихови…
„Има нешто чудно кај мене. Како дете бев огромен фан на поп–музиката. Подоцна, во тинејџерските години навлегов во панкот и активизмот и бев анти-сè. Сега, како возрасна, сакам да работам од сè по нешто. Сонувам да допрам до многу луѓе и да бидам мејнстрим артист, но истовремено сакам мојата музика да ја има способноста да…
Употребата на јавниот и на приватниот простор е еден од најгорливите проблеми на најбројниот бразилски град Сао Паоло. Во оваа јужноамериканска држава има околу 6,2 милиони бездомни семејства, наспроти 7 милиони празни и неискористени имоти. Овој дисбаланс е во многу поголем сооднос во повеќемилионскиот Сао Паоло каде што проблемот со домувањето е очигледен. Несигурните улици…
Исланд дал голем број иновативни современи артисти, меѓу кои и Бјорк, Рагнар Кјартансон, Катрин Сигурдардотир и Олафур Елиасон, познати по својот уникатен и интердисциплинарен пристап кон уметноста. Земјата со популација од 330.000 е дом на прогресивна средина на дизајнери, писатели и музичари.