15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Предизвикот на Карел Кладек, фотограф од Монтреал, е да ја фати динамиката на ноќниот живот на фотографија. Под сигурноста на ноќта тој ги лови моментите кога влегуваме во друг свет, кога влегуваме во други улоги.
Се плашиме ли од различностите? Ја разбираме ли приказната за бегалците? На само четиринаесет години, Селма, бегалка од Дамаск, Сирија, пристигнува во Скопје со својот куфер и со својата кукла. Проси на улица Македонија. Хелсиншкиот комитет за човекови права ја наоѓа и ја згрижува. Актерката Симона Спировска ја подучува македонски и ѝ помага со интегрирањето…
Синоќа во киното „Милениум“ свечено беше отворено 21-то издание на „Скопје филм фестивал“. Од 19 до 26 април, Скопје ќе дише и живее „како на филм“, а љубителите на седмата уметност ќе ја имаат можноста да му се насладат на големото платно, со внимателно селектирани филмски остварувања од целиот свет. Во кино „Милениум“ и во…
Пристигнуваме рано во Drip Coffee, малиот урбан рај на кафето, среде хаотичното и нервозно Скопје-што-брза-на-работа. Сè уште нерасонети, фино си ја наоѓаме удобната положба меѓу аромите и вкусовите донесени од далечните меридијани на Бразил, Бурунди, Индонезија, Гватемала, Костарика, Танзанија…
Сме го виделе со коса слична на онаа на кловнот Бозо, со пиратски суканици, со вампирско лице, со неонски очи, со ножици наместо раце… Понекогаш ќе се запрашате кој од филмските ликови е најблизок до неговиот секојдневен изглед. Веројатно никој. Или можеби, секој по малку.
Во последниве години истражувачите го следат подемот на новата генерација, т.н iGen генерација, која порасна со паметните телефони и со другите дигитални медиумски форми. Паметните телефони, социјалните медиуми, дигиталните направи и Интернетот целосно го трансформираа начинот на кој стапуваме во меѓусебни односи на општествен план.
Пишувајќи за соништата и за подобриот свет што можеме да го создадеме со сопствени сили, попатно инспирирајќи се од безброј храбри дела на мои сограѓани и современици од целиот свет, не можам а да не се присетам на моќната порака на Маргарет Мид: „Никогаш немој да се сомневаш во тоа дека мала група умни, промислени…
Кој вели дека повозрасните треба да се облекуваат во еднолични бои за да држат до своето искуство и сериозност? 72-годишниот берлинец Гинтер Антон Крабенхофт целосно го руши таквиот стереотип со својот елегантен и шарен стил на облекување, со мала нишка на екстраваганција.
По веста за смртта на чешкиот режисер Милош Форман, минатата недела, еден од неговите соработници напиша реченица што мислам дека ја опфаќа сета длабочина и широчина на неговата повеќедецениска работа: „Никој не можеше подобро од него да ги долови малите, неповторливи моменти од човечкото однесување“.