15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Пишувајќи за соништата и за подобриот свет што можеме да го создадеме со сопствени сили, попатно инспирирајќи се од безброј храбри дела на мои сограѓани и современици од целиот свет, не можам а да не се присетам на моќната порака на Маргарет Мид: „Никогаш немој да се сомневаш во тоа дека мала група умни, промислени…
Кој вели дека повозрасните треба да се облекуваат во еднолични бои за да држат до своето искуство и сериозност? 72-годишниот берлинец Гинтер Антон Крабенхофт целосно го руши таквиот стереотип со својот елегантен и шарен стил на облекување, со мала нишка на екстраваганција.
По веста за смртта на чешкиот режисер Милош Форман, минатата недела, еден од неговите соработници напиша реченица што мислам дека ја опфаќа сета длабочина и широчина на неговата повеќедецениска работа: „Никој не можеше подобро од него да ги долови малите, неповторливи моменти од човечкото однесување“.
Генијален сликар. Основач на кубизмот. Автор на култната „Герника“. Мајка му еднаш му рекла: „Ако си војник, ќе станеш генерал. Ако си свештеник, ќе станеш папа.“ Тој подоцна ќе додаде: „Наместо тоа, јас бев сликар и станав Пикасо“. Честопати си го поставуваме прашањето: дали треба да го одвоиме личниот живот на уметникот од неговото дело?
За мој вкус, филмовите за кои лесно можеш да одговориш дали се добри или не, не се доволен гледачки предизвик. Во ера на инстант блокбастери, мултимилионски франшизи и римејкови на стари класици, да гледаш повеќеслоен филм што третира сериозни теми на сериозен начин беше доволен поттик да го гледаме и да ни се допадне најновото…
Љубовта меѓу татковците и ќерките е посебна. Истовремено заштитничка и нежна, понекогаш несмасна, неретко строга, понекогаш будалеста, но секогаш силна и уникатна. А уште и кога е поврзана со музиката…
Многубројни се приказните за дечиња што се сместени во болница и не можат да одат на училиште, па користат роботски направи што им овозможуваат да се „телепортираат“ дома и меѓу своите соученици.