15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
По осми пат, фестивалот „Здраво млади“ ќе му подаде сламка за спас на урбаното Скопје, коешто некако секогаш во последен момент успева да исплива на површина среде мочуриштето од кич и невкус, и да го вдише потребниот културен кислород за да продолжи да опстојува. Уште само три дена нè делат од „долгоочекуваната инфузија“ со нова…
Repetitor од Белград со сигурност се еден од највозбудливите бендови на денешницата во светски рамки. Тоа се докажува и со фактот дека добиваат покани за настап на реномирани светски фестивали, турнеи низ Кина, Русија и други „егзотични“ делови од светот, а последна потврда за квалитетот на групата е и поканата од Arcade Fire да бидат нивни…
Од соработката на тројца картографи, Бојан Савриќ, Том Патерсон и Берхард Џени, произлезе новата естетски прифатлива карта на светот, која ги одразува вистинските големини на сите континенти, без притоа да ги дисторзира нивните форми. Оваа нова карта на светот е наречена Equal Earth Map Projection и ја заменува досега користената стандардна Mercator projection, која е…
Филмскиот осаменик Кјубрик спаѓа во редот на најкреативните режисери визионери на сите времиња, чии филмски остварувања често мешаат политички пораки со сложени врски меѓу ликовите или, пак, застрашувачки хорор-слики, кои оставаат силен уметнички впечаток со својата сирова форма. Роден на Менхетн, а израснат во Бронкс, Кјубрик подоцна во животот ќе ја напушти Америка поради отпорот…
Aлтернативниот мултимедијален фестивал БОШ по десетти пат ќе ја претвори Гевгелија во летувалиште на слободата, културата и уметноста. Овој фестивал неформално ќе биде отворен на 24 август, со работилницата за перформативен цртеж „Ако умрам ил’ загинам“ – перформативно цртање на Горан Стојчетовиќ од колективот Арт Брут и членовите на колективот Мултимедија, кое ќе трае во...
„Солун, град на духови – христијани, муслимани и Евреи 1430 – 1950“ е возбудлива документарно-играна драма, развиена од Русомир Богдановски на основа на хрониката на познатиот историчар и професор Марк Мазовер, за животот и случувањата во градот Солун, во периодот од турското освојување во 1430 година па сè до Холокаустот и депортацијата на 45.000 солунски…
19:30 часот. Скопје си пуштило вечерен августовски туш и ноншалантно си ја измива прашината од своите запурничави летни попладниња. Си мислите: Нема полошо од скопска улица на дожд. Се тешите: Речиси исто како што нема ништо поубаво од чаршиска калдрма после дожд. Стигнуваат нотификации на messenger: Ќе тргнеме ли? Ќе има ли? Кога ќе почне?,…
Од раните почетоци на скејтбордингот како спорт во седумдесеттите, тој претставува синоним за слободата на изразување и креативноста што ги поместува границите на секоја нова генерација скејтери. Скејтбордингот многу брзо стана дел од мејнстрим поп културата, вршејќи влијание врз музиката, уметноста и модата. Изложбата „Скејтерската култура и фотоапаратот/камерата“ ги прикажува културните влијанија на овој спорт…
Илејн Соловеј е успешна блогерка и авторка на повеќе книги (The Division Street Princess, She’s Not The Type, Bad Grandma and Other Chapters in a Life Lived Out Loud). Делови од нејзиниот живот можат да се видат во серијата „Транспарент“, создадена и продуцирана од нејзините ќерки Џил и Фејт Соловеј, а наградена со Златен глобус…