15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Ти се случило ли и на тебе, додека гледаш некоја серија или филм, да забележиш сцена за која ти се чини дека веќе претходно некаде ја имаш видено? И не било каква, туку најчесто некоја спектакуларна, интензивна, драматична сцена која, доколку би се врамила, би била достојна да биде врвно уметничко дело. А делува и…
Турстон Мур е познат музички радикал во американската рок-историја, чиј бенд Sonic Youth жареше и палеше на алтернативната сцена во 80-тите и 90-тите години на минатиот век. Бендот Sonic Youth, кој бил основан во 1981 г., се смета за еден од најзначајните и највлијателни рокенрол бендови во последните 40 години со нивниот пристап и кул…
Вечерва во 20:30 часот, во киното „Фросина“ во МКЦ, ќе имаме можност да присуствуваме на едно мошне поучно и занимливо предавање на швајцарскиот архитект Никлаус Грабер од архитектонското студио „Graber & Steiger“ од Луцерн. Јавното предавање на тема „Размисли за структурата“ ќе се фокусира на предизвикот да се креира архитектура што ќе биде широко разбирлива,…
Скопје ќе има шанса да шизи во МКЦ и да помине еден необично забавен, претпразничен понеделник на настанот „МКЦ шизи“. Музичкиот настан со поддршка на „Златен даб“ носи фантастичен line up, a како главна ѕвезда ни го најавува американскиот диџеј, добитник на Греми награда – Jazzy Jeff, кој се стекна со светска слава преку соработката…
Со серијата фотографии „Нема што да се види“ (Nothing to see), Тим Тадер започнува храбар разговор за моменталната политичка клима во САД, која впрочем се рефлектира врз целиот свет, ако ја имаме предвид глобалната улога што си ја има доделено оваа велесила. Преку состојбата на алопеција, тој сака да фрли светло врз човечката форма во…
По повод 14 години постоење, „SureShotz Entertainment“, во соработка со Младинскиот културен центар, го најавуваат еден од најквалитетните хипхоп-диџеи и продуценти на сите времиња, Jazzy Jeff. Настанот „МКЦ шизи“ ќе се одржи на 22 октомври (понеделник) во денсинг салата на МКЦ со почеток во 21:00 часот. Jazzy Jeff е еден од оние диџеи чие име прво…
Во објава на „Тhe Calvert Journal“, Јанина Шевченко го опишува своето двонеделно патување со Транссибирската железница, давајќи му интересен предзнак на егзистенцијалистичко искуство. Таа вели: „Пејзажите на Русија се збунувачки. Нивната едноличност е зашеметувачка: огромните празни полиња и бескорисното земјиште, долгите прави патишта и бескрајната пруга, осамените населени места, сè e толку многу слично. Но…
Нина Симон за џезот вели дека тој не е само музика, туку дека е начин на живот, начин на суштествување, начин на размислување. И навистина, патувањето на „американската класична музика“ низ светот беше долго и успешно ги апсорбира различните националности и култури, нивните специфични музички одлики, разгранувајќи се во колоритен музички пејзаж со многубројни подвидови.…
„Колку филтри ставаш, па ти и Вардар можеш тиркизен да го направиш“, е реплика што може да ве подзастане, насмее и да ве замисли истовремено. Живееме во време на потрага по хиперперфекција, во една самонаметната визуелна култура што се храни на уредни и подредени маси, консумира стилски дизајнирани оброци и упорно се труди да ги…