15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Во објава на „Тhe Calvert Journal“, Јанина Шевченко го опишува своето двонеделно патување со Транссибирската железница, давајќи му интересен предзнак на егзистенцијалистичко искуство. Таа вели: „Пејзажите на Русија се збунувачки. Нивната едноличност е зашеметувачка: огромните празни полиња и бескорисното земјиште, долгите прави патишта и бескрајната пруга, осамените населени места, сè e толку многу слично. Но…
Нина Симон за џезот вели дека тој не е само музика, туку дека е начин на живот, начин на суштествување, начин на размислување. И навистина, патувањето на „американската класична музика“ низ светот беше долго и успешно ги апсорбира различните националности и култури, нивните специфични музички одлики, разгранувајќи се во колоритен музички пејзаж со многубројни подвидови.…
„Колку филтри ставаш, па ти и Вардар можеш тиркизен да го направиш“, е реплика што може да ве подзастане, насмее и да ве замисли истовремено. Живееме во време на потрага по хиперперфекција, во една самонаметната визуелна култура што се храни на уредни и подредени маси, консумира стилски дизајнирани оброци и упорно се труди да ги…
Прво улица Милан Младеновиќ, па сега спомен-обележје (скулптура) Милан Младеновиќ… Па филм, па… Многу често влегуваме во произволен заклучок дека браќата Срби се исти како нас и не го ценат она што го имаат како модерна и непосредна култура. Тоа очигледно не е точно. Милан Младеновиќ е дел од револуционерниот трилинг наречен Шарло Акробата и…
Во есенско-зимскиот период Скопје изобилува со различни случувања и настани. Оваа година, од 6 до 9 октомври, за првпат во главниот град ќе имаме можност да ја изодиме уникатната и магична патека на „Skopje Light Art District“. Организаторите го замислуваат како нов културно-општествен настан, кој ќе внесе малку светлина и боја во секојдневието што сите…
Сите љубители на филмот имаат причина плус да му се израдуваат на октомври! Во Кинотека на Македонија, на 5 и 6 овој месец, започнува четвртото по ред есенско издание на Скопје Синема Сити. На него ќе бидат прикажани 4 филмови: „ЕКВ – Како да беше некогаш“, „Звуци и тишина: Патешествијата со Манфред Ајхер“, „Приказната за…
Во филмската индустрија, звукот што ја надополнува сцената е од големо значење. Речиси и да не може да се замисли совршена филмска целина без соодветна музика што ги засилува емоциите, а со тоа и доживувањето што му се случува на гледачот.
Нашиот нов провокатор Вули Абази реши својот спотлајт на PopUp да го искористи за да ни го доближи познатиот холандски илустратор, сликар и аниматор Пара. Знаеме дека без разлика дали Пара дизајнира облека, црта, слика, анимира или прави скулптури, неговиот енигматичен и заводлив стил му пркоси на секаков обид за категоризација. Навидум едноставен, но само…