Latest News

Вработените во креативниот сектор – трипати подепресивни!

Според едно истражување на Универзитетот Улстер од Северна Ирска, вработените во креативниот сектор се трипати поизложени на нарушувања на менталното здравје од другите. Неправилното работно време, недостатокот на сигурна работа и ниската...

Женскиот автопортрет пред селфи-ерата

Повеќето луѓе денеска сметаат дека секој што ќе постира „бесрамно селфи“ на Инстаграм е фотограф на автопортрети. Во изминатите децении, процесот, вредноста и значењето на автопортретот еволуираа брзо, особено за...

Технологијата и човечкото во нас

Според еден британски универзитетски професор, постојат три критични промени или клучни настани кои засекогаш ја промениле човечката перцепција за саморазбирање и сопствено сфаќање: Коперниковиот модел за орбитирањето на Земјата околу...

#MeToo #СегаКажувам! Што потоа?

Движењето кое зеде силен замав во октомври 2017 година, преку моќниот хаштаг #MeToo на површина изнесе бројни премолчани случаи на сексуално вознемирување и злоупотреба на работното место. Огромно внимание предизвикаа...

Пет еко-градови од светот

Начинот на којшто досега ја „менаџиравме“ планетата Земја доведе до тоа еколошката свест (eco-friendliness) да биде најважната и најдискутираната точка на дневен ред во урбаните центри на развиениот свет. И...

Page 86 of 87 1 85 86 87