15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Кога градот живее 24 часа, тогаш јасно е дека за него некој треба да се грижи и во ноќните часови. Неодамна, Вашингтон го доби својот прв „ноќен градоначалник“, а таков веќе имаат и Њујорк и европските градови Лондон, Париз, Цирих… Го нарекуваат и „ноќен цар“, и иако првата претпоставка можеби ви е дека овој градоначалник…
Познат е по тоа што има изјавено: „Јас имам социјална болест. Морам да излегувам секоја вечер. Ако останам дома една вечер ќе озборувам заедно со моите кучиња.“ Не е ни чудно што заедништвото и пријателството биле негови приоритети, особено затоа што во периодот од 1950 до 1980, тој бил „лепилото“ што ја држело заедно групата…
Предновогодишно, Скопски Грув направија едновечерен take over на МКЦ и го прославија своето едногодишно постоење во културниот живот на градот. На настанот One nation under a groove во трансформираната денсинг сала, учествуваа Pirka.avh, Tebo Negget, Oubli, Techtum, неколку графити артисти и еден куп креативци што ја поддржуваат нивната кауза и идејата за неограничен, отворен и…
Со фотографиите на Билјана Јуруковски се запознав сосема случајно, читајќи една статија (фотографски editors’ picks) на „Тhe Guardian“. Пред мене се појави фасцинантна фотографија на африканска девојка, потпишана од фотографка со македонско име и презиме. Нормално, веднаш ја изгуглав, ја побарав на социјалните мрежи, дознав дека живее во Австралија и неколку денови се договаравме да…
Игор Џартовски – Џарто ми е другар чии патувачки дестинации и фотографии ме воодушевуваат и изненадуваат секогаш одново и одново кога ќе осамнат на Инстаграм. На шега знам да му кажам дека сакам да ме посвои за да ме шета со него. Проверив, Виетнам, Јапонија, Филипини, Малезија, Мозамбик, Бразил, Индија, Мексико, Кина, Куба, Перу, Чиле, Аргентина,…
Божиќните маркети имаат долга традиција во Западна Европа. Според историските податоци,  првиот божиќен маркет е забележан во Германија во доцниот Среден век за набрзо потоа да се рашири и во другите европски земји. Четири недели се празнувало раѓањето на Исус Христос. Храна, музика, театар и други улични преформанси биле дел од божиќните случувања. Денес, божиќната…
Се чини дека Џијан Емин е во процес на постојана транзиција од една улога во друга, а неговите проекти се сè пограндиозни и поспецифични. Иако во музичките кругови е познат како клавијатурист чие име се врзува за повеќе имиња и проекти во минатото, во последно време неговото име сè повеќе се истакнува како аранжер, продуцент…
Ги начекавме во МКЦ каде што активно течат подготовките за нивниот повеќечасовен настан „One nation under a groove“ кој ќе се одржи на 27 декември во МКЦ. Ни рекоа дека настанот е замислен како општ хепенинг во холот и денсинг салата, на кој ќе учествуваат сите оние коишто изминатава година со нив го делеа нивниот…
Шведскиот режисер што беше во постојана потрага по немерливите растојанија на човечката природа му припаѓа на редот режисерски великани на 20 век, рамо до рамо со имиња од калибарот на Велс, Куросава и Фелини. Неговите филмови се испреплетени со вечните прашања за религијата, смртта и за постоењето воопшто. Според Мичико Какутани од „Њујорк тајмс“, во…