15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Доколку се прашувате што можете да правите кон крајот на месец септември, освен што ќе го испраќате летото, на двесте километри јужно од нас, секоја година, веќе 14-та по ред, се одржува еден од најдобрите фестивали за електронска музика Reworks. Овој фестивал во траење од 4 дена го трансформира градот Солун во престолнина на светската…
Во Atelier des Lumières во Париз, годинава беше претставена најголемата изложба на вештачка интелигенција наречена Poetic AI. Во рамките на изложбата може да се видат бескрајни геометриски облици, кои се распрснуваат по ѕидовите, на подот и на покривот. Сите овие форми и обрасци се „преводи“ направени со посредство на вештачка интелигенција на 20 милиони редови…
Нашата PopUp провокаторка Калиа Димитрова, преку овој интересен разговор со организаторките на МакеДокс, Петрула и Петра, нè навраќа на деветтото издание на познатиот фестивал за документарни филмови. Вистината е дека ретроспективно сме свртени кон сржта на документаристиката и нејзиното сплотување со Скопје како урбан уметнички простор, а всушност веќе нестрпливо го очекуваме десеттото, јубилејно издание…
Петти, а прв, искусен, а нов. Вистинското место – in situ за оригиналното, новото и автентичното. Така накратко би го опишале овогодишниот Ин Ситу саем за уметност, кој ја презема водечката улога во изложувањето и претставувањето новитети во уметноста, дизајнот, архитектурата и креативните индустрии, како продолжение на она што досега беше Паратисима Скопје. За првпат…
Во чест на 30-годишнината од култната кампања „Just do it“, спортскиот гигант Nike неделава лансираше серија реклами во црно-бело со тенисерката Серена Вилијамс, со скејтбордерот Лејси Бејкер и со рагби-играчот Одел Бекам Џуниор. Но, најконтроверзниот дел од одбележувањето на годишницата беше сликата во крупен план од поранешниот одбранбен играч на националната рагби-лига (NFL) Колин Кеперник,…
На разговор со Марија Наумоска тргнавме со намера да ги потенцираме успесите на фудбалскиот клуб на глуви лица „Слобода“ од Скопје. Еден од членовите на клубот е и нејзиниот брат Милош Наумоски, па таа со особена сила и енергичност се заложува да им помогне на патот кон интернационалните успеси што ги нижат во сè поголем…
„Портрет на Британија“ е годишна изложба на фотографии што ги прикажува најдобрите портрети на луѓе фотографирани ширум целото Обединето Кралство. Наградените фотографии потоа се објавуваат на дигитални билборд-екрани низ земјата – на железничките станици, аеродромите, трговските центри, при што можат да бидат видени од повеќе од 10 милиони луѓе. „Портрет на Британија“ се организира по…
Станува збор за видео изработено по иницијатива на „ХЕРА – Нови приказни од амбулантата“, со цел да се прошири пораката за итна потреба од промена на наративот за Ромите во здравствените установи. За да биде пораката соодветно искомуницирана, се погрижија Real Stories Lab., нова видеопродукциска куќа лоцирана во Скопје, или поточно женски видеоколектив од Македонија,…