15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
На 26 јули, како дел од одбележувањето на 55-годишнината од скопскиот земјотрес, во МКЦ ќе биде поставена изложбата на старата и на новата генерација македонски уметници RESTART. Оваа изложба претставува извесен генерациски пресек, кој го бележи развојот на македонското современо сликарство, во кое се отсликани условите што го предодредиле од неговите почетоци до денес, низ…
Истражувањата велат дека просечниот опсег на човечкото внимание се намалил од 12 секунди во 2000 година на 8 секунди во 2013, што е една секунда помалку од опсегот на внимание на златната аквариумска рипка (т.н. ефект на златната рипка – Goldfish effect). Според научните претпоставки, виновник за ваквата ситуација е лесната достапност на информациите, инфографичкиот…
Unkle или U.N.K.L.E е британски бенд основан во 1992 година од школските другари James Lavelle и Tim Goldsworthy, категоризиран како трип-хоп група што во текот на своето творење ќе соработува со најразлични звучни имиња какви што се DJ Shadow, Thom York, Јапонецот Major Force, Mike D од Beastie Boys, Jason Newsted од Metallica, The Verve…
Прво, патот е далеку од крш. Второ, ако не сме оделе досега, откако се вратив од Дерми, едно фасцинантно селце во јужниот дел на Албанија, со долг брег на убавото и чисто Јонско Морe на кој се одржа првото издание на фестивалот Кала, со сигурност можам да кажам дека треба да почнеме да одиме.
Moжеби ќе звучи чудно, но германскиот режисер што стои зад филмовите какви што се добитникот на Златна палма „Париз, Тексас“ и документарецот номиниран за Оскар „Солта на земјата“ за бразилскиот фотограф Себастијао Салгадо, годинава имаше изложба на повеќе од 250 полароид-фотографии, од кои повеќето се направени со неговиот омилен SX-70. За изложбата под наслов „Инстантни…
Новото диџејско дуо на македонската клупска сцена се потпишува како AgainstU, a го сочинуваат Предраг Богданоски и Ивица Наумоски. Спротивставеноста во името под кое настапуваат, се надополнува и со нивните професии: Предраг работи во ИТ-секторот, а Ивица во суд. AgainstU во целост му се посветени на добриот хаус, pаботат со голем ентузијазам кон музиката и…
Во 1958 година, бугарскиот артист Христо Владимиров Јавaшев, попознат како Кристо, се преселил во Париз и ја запознал Жан-Клод, Французинка родена во Мароко, која студирала филозофија на Универзитетот во Тунис. Овој неверојатен пар дели ист роденден – 13 јуни 1935, а судбински биле поврзани сè до смртта на Жан-Клод во 2009 година, цело време работејќи…
Од 25 до 27 јуни, Загреб пулсираше во ритамот на фестивалот INmusic. Тринаесеттото по ред издание на фестивалот, кој, освен првата година (2006) кога се одржал на Шалата,  секоја година се одржува на градското езеро Јарун, на Островот на младоста.