15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Помина многу време откако пудрата и карминот на некогашните скопски ноќни дами од „Фенерли-ан“, „Венеција“, „Марс“ и „Бела кафеана“ полека беа избришани од тешката рака на стигмата. Многу вода истече низ Вардар и откако познатиот македонски уметник Никола Мартиноски ги насликал ѕидовите на познатата скопска кафеана „Океан“ со композиции на голи мажи и жени, како…
Ова е една од најпознатите американски фотографии од времето на Големата депресија. Мајка загледана во неодредена точка, со рака загрижено потпрена на својата брада, со бебе во рацете и со уште две поголеми деца чии глави се закопани на нејзините рамена. Оваа фотографија е дело на Доротеа Ланг и била дел од иницијативата на американската…
Филмскиот фестивал за музички документарни филмови „Скопје синема сити“ по четврти пат ни ја дава можноста да ѕирнеме во музичките ризници од сите светски меридијани и континенти, и освен нивниот богат звук, да ги слушнеме и нивните приказни.
Тој бил актер и на радио, и на филм, а и на штиците што живот значат. Бил и магионичар што приредувал вариете шоуа за подигнување на моралот на американските војници во Втората светска војна. Но, она по што е најмногу запаметен – тоа е режијата.
На 11-тото издание на Светските фотографски награди на Сони биле примени 320.000 пријави од талентирани фотографи од целиот свет. Победничките фотографии беа избрани меѓу десет различни категории, вклучувајќи: пејзаж, архитектура, портрет и современи прашања.
Од наш агол, на изложбата „Од мој агол“ видовме само љубов, надеж и прифаќање што ги отвораат душите и ги топлат срцата. Изложбата „Од мој агол“, која е поставена во Чифте амам и е во организација на Националната галерија на Македонија, претставува дел од проектот „Уметност за сите“, поддржан од Холандската амбасада во Република Македонија.