15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Генијален сликар. Основач на кубизмот. Автор на култната „Герника“. Мајка му еднаш му рекла: „Ако си војник, ќе станеш генерал. Ако си свештеник, ќе станеш папа.“ Тој подоцна ќе додаде: „Наместо тоа, јас бев сликар и станав Пикасо“. Честопати си го поставуваме прашањето: дали треба да го одвоиме личниот живот на уметникот од неговото дело?
За мој вкус, филмовите за кои лесно можеш да одговориш дали се добри или не, не се доволен гледачки предизвик. Во ера на инстант блокбастери, мултимилионски франшизи и римејкови на стари класици, да гледаш повеќеслоен филм што третира сериозни теми на сериозен начин беше доволен поттик да го гледаме и да ни се допадне најновото…
Љубовта меѓу татковците и ќерките е посебна. Истовремено заштитничка и нежна, понекогаш несмасна, неретко строга, понекогаш будалеста, но секогаш силна и уникатна. А уште и кога е поврзана со музиката…
Многубројни се приказните за дечиња што се сместени во болница и не можат да одат на училиште, па користат роботски направи што им овозможуваат да се „телепортираат“ дома и меѓу своите соученици.
По обдукцијата на младиот кит што неодамна се насука на брегот на Кабо де Палос во југоисточниот дел на шпанската област Мурсија, слободно може да се каже дека за неговата смрт е одговорно целото човештво.