15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Со серијата фотографии „Нема што да се види“ (Nothing to see), Тим Тадер започнува храбар разговор за моменталната политичка клима во САД, која впрочем се рефлектира врз целиот свет, ако ја имаме предвид глобалната улога што си ја има доделено оваа велесила. Преку состојбата на алопеција, тој сака да фрли светло врз човечката форма во…
По повод 14 години постоење, „SureShotz Entertainment“, во соработка со Младинскиот културен центар, го најавуваат еден од најквалитетните хипхоп-диџеи и продуценти на сите времиња, Jazzy Jeff. Настанот „МКЦ шизи“ ќе се одржи на 22 октомври (понеделник) во денсинг салата на МКЦ со почеток во 21:00 часот. Jazzy Jeff е еден од оние диџеи чие име прво…
Во објава на „Тhe Calvert Journal“, Јанина Шевченко го опишува своето двонеделно патување со Транссибирската железница, давајќи му интересен предзнак на егзистенцијалистичко искуство. Таа вели: „Пејзажите на Русија се збунувачки. Нивната едноличност е зашеметувачка: огромните празни полиња и бескорисното земјиште, долгите прави патишта и бескрајната пруга, осамените населени места, сè e толку многу слично. Но…
Нина Симон за џезот вели дека тој не е само музика, туку дека е начин на живот, начин на суштествување, начин на размислување. И навистина, патувањето на „американската класична музика“ низ светот беше долго и успешно ги апсорбира различните националности и култури, нивните специфични музички одлики, разгранувајќи се во колоритен музички пејзаж со многубројни подвидови.…
„Колку филтри ставаш, па ти и Вардар можеш тиркизен да го направиш“, е реплика што може да ве подзастане, насмее и да ве замисли истовремено. Живееме во време на потрага по хиперперфекција, во една самонаметната визуелна култура што се храни на уредни и подредени маси, консумира стилски дизајнирани оброци и упорно се труди да ги…
Прво улица Милан Младеновиќ, па сега спомен-обележје (скулптура) Милан Младеновиќ… Па филм, па… Многу често влегуваме во произволен заклучок дека браќата Срби се исти како нас и не го ценат она што го имаат како модерна и непосредна култура. Тоа очигледно не е точно. Милан Младеновиќ е дел од револуционерниот трилинг наречен Шарло Акробата и…
Во есенско-зимскиот период Скопје изобилува со различни случувања и настани. Оваа година, од 6 до 9 октомври, за првпат во главниот град ќе имаме можност да ја изодиме уникатната и магична патека на „Skopje Light Art District“. Организаторите го замислуваат како нов културно-општествен настан, кој ќе внесе малку светлина и боја во секојдневието што сите…
Сите љубители на филмот имаат причина плус да му се израдуваат на октомври! Во Кинотека на Македонија, на 5 и 6 овој месец, започнува четвртото по ред есенско издание на Скопје Синема Сити. На него ќе бидат прикажани 4 филмови: „ЕКВ – Како да беше некогаш“, „Звуци и тишина: Патешествијата со Манфред Ајхер“, „Приказната за…