15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Од 25 до 27 јануари, во Кино Култура ќе се одржи новото издание на уметничкиот фестивал „Арт Ареа – Културна артерија на градот“. На програмата се предвидени голем број интересни културни настани, саем на книга, изложби, промоции, концерти… Партнери на фестивалот се Кино Култура и МакеДокс, а покровител е Град Скопје. Вака изгледа распоредот на…
Денеска, светот го обиколи веста дека британската јавност го прогласила Дејвид Боуви за најдобар изведувач на изминатиот век. Навистина не почувствувавме потреба да правиме рекапитулар на грандиозната кариера на кралот на реинвенцијата и експериментирањето со музичките стилови, на Aladdin Sane, Ziggy Stardust, Тhe Тhin White Duke… Доволно е да повториме дека има продадено над 140…
Каде да се остават предметите стекнати во врска што повеќе не постои? Зошто да се фрлат, ако сведочат за нас како личности и за емоционалната приказна во која сме вложиле време и енергија? Зошто да не го обиколат светот заедно со нашата приказна? Искрено, тимот на PopUp сакаше уште летово да отпатува до Приштина за…
Второто пишано остварување во форма на собрани интервјуа, на македонскиот музички новинар Ненад Георгиевски „Уште музика и муабети“, го доживеав како еден вид книжевен soundtrack, низ чии редови наизменично се менуваат звуци на фламенко, танго, џез, соул, фадо, електроника, блуз и какви ли сè yште не изрази од богатата музичка ризница на светот. Читаш, создаваш…
Безбројни се варијациите на човековата природа, кои често водат незабележлива битка да бидат сфатени, прифатени и неосудувани. Царе Манчева го живее својот живот на аутистичниот спектар. Слуша рок, патува, учи, се смее, на свој начин ги преживува деновите кога не ѝ е баш до смеа, и сега, конечно, верува во себе. Со неа не се сретнав…
Изложбата „Celebrate Life/Емоции за еден град“ на дизајнерот Горан Костовски – Ind.o.g. ќе биде поставена на 18 јануари 2019 година во галеријата Акантус во Дебар Маало со почеток во 20 часот. Изложбата опфаќа илустрации кои што се цртани во периодот од 2014 до 2017 година. Секоја од нив посебно е карактер кој пренесува по некоја мисла за надеж…
Овој четврток (17 јануари), МКЦ по седми пат нè кани на “Роденден” со голем настан во склоп на кој ќе имаме можност да присуствуваме на неколку случувања. “Роденден” започнува во 18 часот во Детскиот креативен центар со изложбата на фигури од пластелин на 9-годишниот Максим Цветановски и работилницата за деца со Доротеј Нешовски. Истовремено, во…
Јапонскиот фотограф Риота Кајита ја истражува уникатната убавина на ледот во неговата серија апстрактни фотографии „Ледени форми“. Кајита живее во Алјаска и ги поминал последните седум години во истражување на најизолираните делови од оваа држава. Тој постојано прави фотографски експедиции на кои ги истражува неверојатните детали направени од природата. Mајсторската уметничка фотографија на Риота го…
Де­но­ви­ве имав мож­ност да де­ба­ти­рам за му­зи­ка со по­ра­не­шен ди­џеј и страс­твен ко­лек­ци­о­нер на му­зич­ки рек­ви­зити, кој упор­но го бра­не­ше ста­вот за уми­ра­ње­то на „ду­шата“ на му­зи­ката. Имено, со до­за на ра­зо­ча­ру­ва­ње (и нос­тал­гија) збо­ру­ва­ше за вре­ме­то ко­га се це­не­ла „вис­тин­ската“ му­зика, од­нос­но му­зи­ка­та што до­жи­ву­ва live пер­фор­манс од стра­на на „вис­тин­ски му­зи­чари“ пред пуб­лика,…