15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Диџеите и плажите отсекогаш биле совршена комбинација. Не е важно дали станува збор за Sonus и Hideout фестивалите на Паг или Dimensions во Пула, Ultra Music во Мајами, Electrobeach Music Festival на францускиот брег на Ле Баркарес,  она што им дава посебна привлечност на сите овие помали и поголеми музички настани е одличниот звук, песокот, авантурата,…
Непосреден повод за разговор со режисерот Пеце Здравковски е неговиот краток филм „Dogs of War“ со кој конкурираше на интернационалниот филмски натпревар „My RØDE Reel“ во организација на познатиот бренд RØDE. Во трите филмски минути,„Dogs of War“ на неверојатно брз и вешт начин нè исправа пред вечната психолошка дилема помеѓу моралот и расипаноста, лојалноста и…
Се смета дека високата уметничка форма на уличната фотографија се состои од еден вид воаjeризам којшто ни дозволува да погледнеме во најинтимните делови од нечиј живот, без притоа да бидеме забележани, сепак оставајќи трага. Џеф Мермелстајн е њујоршки фотограф кој преку својата колекција фотографии направени од дисплеите на луѓето од метрото во Њујорк, ни дава…
Во време на онлајн-поврзаност, време кога седиме сами, а божем сме со сите, концентрација само за читање твитови и најчест разговор со монитор, вистинска привилегија е да бидеш гостин на патувачкото кино со тимот што го организира фестивалот „МакеДокс“ и да влезеш во нивниот свет.
За фадото се вели дека ја претставува душата на Португалија и романтичарски се верува дека е родено на бродовите упатени кон непознати мориња, исплетено од носталгијата на морнарите што страдале по својот дом и по напуштените љубови. Строгата и прецизна историја, пак, се сомнева во ваквите занесенички корени на фадото и нуди неколку теории, имено…
Филип Стефановски е млад човек што го има светот на дланка. Роден е во Белград, по потекло е од Битола, прво одделение завршил во Мароко, второ и трето учел во Скопје, а основното образование го комплетирал во Нов Зеланд. Гимназијата и факултетот ги завршил во Австралија. Вистински номад кому совршено му прилега животот во облаците!…
„Њујорк тајмс“ го опиша како „уметникот со ангелски глас што ја лекува душата и ги отвора срцата“. Неговиот петти албум „Мелек“ ги собра највисоките оценки од музичката критика во регионот, а на него соработува со плејада врвни уметници, умешно спојувајќи го севдахот со џезот, па дури и со електронската музика (на албумот има преработка на…