15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Овој четврток (17 јануари), МКЦ по седми пат нè кани на “Роденден” со голем настан во склоп на кој ќе имаме можност да присуствуваме на неколку случувања. “Роденден” започнува во 18 часот во Детскиот креативен центар со изложбата на фигури од пластелин на 9-годишниот Максим Цветановски и работилницата за деца со Доротеј Нешовски. Истовремено, во…
Јапонскиот фотограф Риота Кајита ја истражува уникатната убавина на ледот во неговата серија апстрактни фотографии „Ледени форми“. Кајита живее во Алјаска и ги поминал последните седум години во истражување на најизолираните делови од оваа држава. Тој постојано прави фотографски експедиции на кои ги истражува неверојатните детали направени од природата. Mајсторската уметничка фотографија на Риота го…
Де­но­ви­ве имав мож­ност да де­ба­ти­рам за му­зи­ка со по­ра­не­шен ди­џеј и страс­твен ко­лек­ци­о­нер на му­зич­ки рек­ви­зити, кој упор­но го бра­не­ше ста­вот за уми­ра­ње­то на „ду­шата“ на му­зи­ката. Имено, со до­за на ра­зо­ча­ру­ва­ње (и нос­тал­гија) збо­ру­ва­ше за вре­ме­то ко­га се це­не­ла „вис­тин­ската“ му­зика, од­нос­но му­зи­ка­та што до­жи­ву­ва live пер­фор­манс од стра­на на „вис­тин­ски му­зи­чари“ пред пуб­лика,…
Кога градот живее 24 часа, тогаш јасно е дека за него некој треба да се грижи и во ноќните часови. Неодамна, Вашингтон го доби својот прв „ноќен градоначалник“, а таков веќе имаат и Њујорк и европските градови Лондон, Париз, Цирих… Го нарекуваат и „ноќен цар“, и иако првата претпоставка можеби ви е дека овој градоначалник…
Познат е по тоа што има изјавено: „Јас имам социјална болест. Морам да излегувам секоја вечер. Ако останам дома една вечер ќе озборувам заедно со моите кучиња.“ Не е ни чудно што заедништвото и пријателството биле негови приоритети, особено затоа што во периодот од 1950 до 1980, тој бил „лепилото“ што ја држело заедно групата…
Предновогодишно, Скопски Грув направија едновечерен take over на МКЦ и го прославија своето едногодишно постоење во културниот живот на градот. На настанот One nation under a groove во трансформираната денсинг сала, учествуваа Pirka.avh, Tebo Negget, Oubli, Techtum, неколку графити артисти и еден куп креативци што ја поддржуваат нивната кауза и идејата за неограничен, отворен и…
Со фотографиите на Билјана Јуруковски се запознав сосема случајно, читајќи една статија (фотографски editors’ picks) на „Тhe Guardian“. Пред мене се појави фасцинантна фотографија на африканска девојка, потпишана од фотографка со македонско име и презиме. Нормално, веднаш ја изгуглав, ја побарав на социјалните мрежи, дознав дека живее во Австралија и неколку денови се договаравме да…
Игор Џартовски – Џарто ми е другар чии патувачки дестинации и фотографии ме воодушевуваат и изненадуваат секогаш одново и одново кога ќе осамнат на Инстаграм. На шега знам да му кажам дека сакам да ме посвои за да ме шета со него. Проверив, Виетнам, Јапонија, Филипини, Малезија, Мозамбик, Бразил, Индија, Мексико, Кина, Куба, Перу, Чиле, Аргентина,…
Божиќните маркети имаат долга традиција во Западна Европа. Според историските податоци,  првиот божиќен маркет е забележан во Германија во доцниот Среден век за набрзо потоа да се рашири и во другите европски земји. Четири недели се празнувало раѓањето на Исус Христос. Храна, музика, театар и други улични преформанси биле дел од божиќните случувања. Денес, божиќната…