15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Aлтернативниот мултимедијален фестивал БОШ по десетти пат ќе ја претвори Гевгелија во летувалиште на слободата, културата и уметноста. Овој фестивал неформално ќе биде отворен на 24 август, со работилницата за перформативен цртеж „Ако умрам ил’ загинам“ – перформативно цртање на Горан Стојчетовиќ од колективот Арт Брут и членовите на колективот Мултимедија, кое ќе трае во...
„Солун, град на духови – христијани, муслимани и Евреи 1430 – 1950“ е возбудлива документарно-играна драма, развиена од Русомир Богдановски на основа на хрониката на познатиот историчар и професор Марк Мазовер, за животот и случувањата во градот Солун, во периодот од турското освојување во 1430 година па сè до Холокаустот и депортацијата на 45.000 солунски…
19:30 часот. Скопје си пуштило вечерен августовски туш и ноншалантно си ја измива прашината од своите запурничави летни попладниња. Си мислите: Нема полошо од скопска улица на дожд. Се тешите: Речиси исто како што нема ништо поубаво од чаршиска калдрма после дожд. Стигнуваат нотификации на messenger: Ќе тргнеме ли? Ќе има ли? Кога ќе почне?,…
Од раните почетоци на скејтбордингот како спорт во седумдесеттите, тој претставува синоним за слободата на изразување и креативноста што ги поместува границите на секоја нова генерација скејтери. Скејтбордингот многу брзо стана дел од мејнстрим поп културата, вршејќи влијание врз музиката, уметноста и модата. Изложбата „Скејтерската култура и фотоапаратот/камерата“ ги прикажува културните влијанија на овој спорт…
Илејн Соловеј е успешна блогерка и авторка на повеќе книги (The Division Street Princess, She’s Not The Type, Bad Grandma and Other Chapters in a Life Lived Out Loud). Делови од нејзиниот живот можат да се видат во серијата „Транспарент“, создадена и продуцирана од нејзините ќерки Џил и Фејт Соловеј, а наградена со Златен глобус…
Најновото издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, оваа година го фиксира својот доку-светоглед на магичната цифра 9, и тоа не е само празна нумерологија. Бројот на Питагорејците и на Брама се поврзува со деветте години неуморна креативност, иновативност, интелектуални предизвици и уривање на бариерите што ги наметнува локалната ментална матрица. Под небото на…
Диџеите и плажите отсекогаш биле совршена комбинација. Не е важно дали станува збор за Sonus и Hideout фестивалите на Паг или Dimensions во Пула, Ultra Music во Мајами, Electrobeach Music Festival на францускиот брег на Ле Баркарес,  она што им дава посебна привлечност на сите овие помали и поголеми музички настани е одличниот звук, песокот, авантурата,…
Непосреден повод за разговор со режисерот Пеце Здравковски е неговиот краток филм „Dogs of War“ со кој конкурираше на интернационалниот филмски натпревар „My RØDE Reel“ во организација на познатиот бренд RØDE. Во трите филмски минути,„Dogs of War“ на неверојатно брз и вешт начин нè исправа пред вечната психолошка дилема помеѓу моралот и расипаноста, лојалноста и…
Се смета дека високата уметничка форма на уличната фотографија се состои од еден вид воаjeризам којшто ни дозволува да погледнеме во најинтимните делови од нечиј живот, без притоа да бидеме забележани, сепак оставајќи трага. Џеф Мермелстајн е њујоршки фотограф кој преку својата колекција фотографии направени од дисплеите на луѓето од метрото во Њујорк, ни дава…