15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Тоа што денеска поотворено се зборува за родово базираното насилство, не значи дека жените порано се чувствувале безбедно на улиците или во својот дом. Клучот поставен меѓу прстите за секој случај додека се враќаш накај дома доцна, часови по самоодбрана, ги проверуваш другарките дали стигнале дома итн.
Tимот на МКЦ го најавува 45-то издание на Млад отворен театар, од 24 ноември до 3 декември, со претстави во живо и фестивалски онлајн претставувања специјално за oвој фестивал. Ќе бидат претставени 12 продукции во домашна продукција, како и театарските куќи од Словенија, Србија, Грција и Хрватска.
На 24 ноември во главниот хол од Домот на младите во Белград ќе биде отворена изложбата „Џезтетика“ на Татјана Ранташа, а во организација на здружението Номад-Арт Скопје. Изложбата се состои од 35 црно-бели фотографии од различни генерации македонски музичари, на кои Ранташа работела во изминатите 15 години.
Денеска со почеток од 19 часот почнува програмата „Музичка култура“ на ЛОКОМОТИВА - Центар за нови иницијативи во уметноста и културата. Се работи за серија од три настани посветени на тројца домашни електронски музички продуценти - Дева, Мирко Попов и Роботек.
Вечерва, 3 ноември (вторник), со почеток од 20 часот во Галеријата на МКЦ ќе се отвори изложбата на Иван Ивановски насловена „Релапс“. Во услови на развиен страв од новиот бран на епидемијата, блокирана имагинација и очекувани економски, социјални последици, изолацијата не исправа пред предизвици за начините кои ќе се гради иднината. Преку сликите мислиме, на поинаков начин.
Во изминатите 28 години, Crossing Border Festival ги носеше холандските и светските културни таленти директно во Хаг. И годинава забавата продолжува – целосно онлајн и тотално бесплатно. Фестивалот ќе биде домаќин на целосен лајнап од шокантно добри музички и книжевни перформанси од 3 до 8 ноември.
Од 20 октомври до 3 ноември во Ликовната галерија на Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп е поставена изложбата „Без наслов“ на уметницата Касиопеја Наумоска. Обично изложбите се повод да ги прашаме уметниците како се живее и твори. Касиопеја плени со својата безгрижност. Кога разговарате со неа, како да не постојат проблеми на овој свет.
Вечерва, со почеток од 20 часот во МКЦ (Галерија) ќе се отвори групната изложба „4 пати слобода“. „4 пати слобода“ е заеднички проект на 4 ликовни уметнички, кои потекнуваат од различни културни средини, од различни етникуми, со различен ликовен сензибилитет и визуелен пристап. Едно нешто заедничко е тоа што се жени и делат сродни размислувања за важноста и ексклузивноста на слободата на жената во потрадиционалните општества, како и општествата од каде што доаѓаат и самите.
Магаренцето на МакеДокс, познато по својот инает, и годинава ќе патува и ќе посети неколку села. Сепак и во неговиот инает има зрнце разум и строго почитување на Протоколот за организација на настани.