15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
„Има нешто чудно кај мене. Како дете бев огромен фан на поп–музиката. Подоцна, во тинејџерските години навлегов во панкот и активизмот и бев анти-сè. Сега, како возрасна, сакам да работам од сè по нешто. Сонувам да допрам до многу луѓе и да бидам мејнстрим артист, но истовремено сакам мојата музика да ја има способноста да…
Предизвикот на Карел Кладек, фотограф од Монтреал, е да ја фати динамиката на ноќниот живот на фотографија. Под сигурноста на ноќта тој ги лови моментите кога влегуваме во друг свет, кога влегуваме во други улоги.
Се плашиме ли од различностите? Ја разбираме ли приказната за бегалците? На само четиринаесет години, Селма, бегалка од Дамаск, Сирија, пристигнува во Скопје со својот куфер и со својата кукла. Проси на улица Македонија. Хелсиншкиот комитет за човекови права ја наоѓа и ја згрижува. Актерката Симона Спировска ја подучува македонски и ѝ помага со интегрирањето…
Синоќа во киното „Милениум“ свечено беше отворено 21-то издание на „Скопје филм фестивал“. Од 19 до 26 април, Скопје ќе дише и живее „како на филм“, а љубителите на седмата уметност ќе ја имаат можноста да му се насладат на големото платно, со внимателно селектирани филмски остварувања од целиот свет. Во кино „Милениум“ и во…
По веста за смртта на чешкиот режисер Милош Форман, минатата недела, еден од неговите соработници напиша реченица што мислам дека ја опфаќа сета длабочина и широчина на неговата повеќедецениска работа: „Никој не можеше подобро од него да ги долови малите, неповторливи моменти од човечкото однесување“.
За мој вкус, филмовите за кои лесно можеш да одговориш дали се добри или не, не се доволен гледачки предизвик. Во ера на инстант блокбастери, мултимилионски франшизи и римејкови на стари класици, да гледаш повеќеслоен филм што третира сериозни теми на сериозен начин беше доволен поттик да го гледаме и да ни се допадне најновото…
Повеќето луѓе денеска сметаат дека секој што ќе постира „бесрамно селфи“ на Инстаграм е фотограф на автопортрети. Во изминатите децении, процесот, вредноста и значењето на автопортретот еволуираа брзо, особено за женските уметници. На пример, Клод Кахун воведе еден вид хибрид од надреализам и родово експериментирање на уметничката сцена, додека нашите современици како што е Џо…
Нам, Македонците, не ни недостига барок во реалноста, па да го бараме и на филм. Но, кога станува збор за надреалниот филмски свет на Федерико Фелини, што лебди некаде помеѓу фантазијата, мечтите, соништата и јавето – ништо не е претерано или отповеќе.