15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
„Има нешто чудно кај мене. Како дете бев огромен фан на поп–музиката. Подоцна, во тинејџерските години навлегов во панкот и активизмот и бев анти-сè. Сега, како возрасна, сакам да работам од сè по нешто. Сонувам да допрам до многу луѓе и да бидам мејнстрим артист, но истовремено сакам мојата музика да ја има способноста да…
Музичката традиција на француската шансона е долга, обвиена со чадот на цигарите по париските кабареа, опиена од мирисот на свежо печените кроасани по кафулињата на Елисејските полиња и предадена со уникатноста на јазикот што важи за една од најмелодичните форми на говор. Француската шансона спојува различни генерации луѓе од сите делови на светот, па независно…
Предизвикот на Карел Кладек, фотограф од Монтреал, е да ја фати динамиката на ноќниот живот на фотографија. Под сигурноста на ноќта тој ги лови моментите кога влегуваме во друг свет, кога влегуваме во други улоги.
Сме го виделе со коса слична на онаа на кловнот Бозо, со пиратски суканици, со вампирско лице, со неонски очи, со ножици наместо раце… Понекогаш ќе се запрашате кој од филмските ликови е најблизок до неговиот секојдневен изглед. Веројатно никој. Или можеби, секој по малку.
По веста за смртта на чешкиот режисер Милош Форман, минатата недела, еден од неговите соработници напиша реченица што мислам дека ја опфаќа сета длабочина и широчина на неговата повеќедецениска работа: „Никој не можеше подобро од него да ги долови малите, неповторливи моменти од човечкото однесување“.
Генијален сликар. Основач на кубизмот. Автор на култната „Герника“. Мајка му еднаш му рекла: „Ако си војник, ќе станеш генерал. Ако си свештеник, ќе станеш папа.“ Тој подоцна ќе додаде: „Наместо тоа, јас бев сликар и станав Пикасо“. Честопати си го поставуваме прашањето: дали треба да го одвоиме личниот живот на уметникот од неговото дело?
Повеќето луѓе денеска сметаат дека секој што ќе постира „бесрамно селфи“ на Инстаграм е фотограф на автопортрети. Во изминатите децении, процесот, вредноста и значењето на автопортретот еволуираа брзо, особено за женските уметници. На пример, Клод Кахун воведе еден вид хибрид од надреализам и родово експериментирање на уметничката сцена, додека нашите современици како што е Џо…
Нам, Македонците, не ни недостига барок во реалноста, па да го бараме и на филм. Но, кога станува збор за надреалниот филмски свет на Федерико Фелини, што лебди некаде помеѓу фантазијата, мечтите, соништата и јавето – ништо не е претерано или отповеќе.