15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Шведскиот режисер што беше во постојана потрага по немерливите растојанија на човечката природа му припаѓа на редот режисерски великани на 20 век, рамо до рамо со имиња од калибарот на Велс, Куросава и Фелини. Неговите филмови се испреплетени со вечните прашања за религијата, смртта и за постоењето воопшто. Според Мичико Какутани од „Њујорк тајмс“, во…
„Портрети на човештвото“ е фотографски натпревар зад кој стојат 1854 Мedia, Magnum Photos и Гардијан. Жирито на натпреварот е составено од лидери во светската фотографска индустрија, a повикот за учество е упатен до фотографите од целиот свет кои можат да конкурираат со свои фотографии што ја истакнуваат индивидуалноста, заедницата и обединетоста. Организаторите велат: „Сите сме обединети…
Со провејувањето на нивната автентична филозофија за општествена ангажираност и објавување војна на секоја неправда преку музика, познатиот македонски состав Bernays Propaganda го издаде своето ново EP насловено како „Ништо нема да нè раздели“. Ова EP содржи три песни: „Мојата Марија“, „Ќерка на гладот“ (по стихови од Кочо Рацин) и темата според која е насловено.…
Што прават јунаците од бајките кога никој не ги гледа? Можеби тргнуваат во авантури што баш не би им ги читале на децата за добра ноќ? 😊 Барем такви се митолошките приказни од раните времиња на човечката цивилизација – ужасни, сурови и кобни. Бидејќи зимата е период на празници, снежни бајки, принцови, принцези, злобни маќеи и леприкони,…
Илустрациите на Бранкица Јордановска го отвораат порталот кон имагинарниот свет на театарот и циркуската игривост, покажувајќи ја моќта на маската да се соедини со својот носител и да создаде нов, препознатлив лик кој долго ќе ви се провлекува во стварноста. Она што сцената ѝ го дава како на гледач, Бранкица умее да го впие во…
Оваа аерофотографска серија е дело на германскиот фотограф Том Хеген, кој го надлета Гренланд со намера да го види ефектот на индустријализацијата од прва рака, со свои очи, со својот фотоапарат. Масивното ледено тело што покрива околу 80 отсто од површината на Гренланд, сè повеќе попушта под притисокот на климатските промени и се топи. Научниците…
За својата инсталација „Клучот во раката“ („The Key In The Hand“) на Венециското биенале во 2015 година, Чихару Шиота го наполни јапонскиот павилјон со лавиринтска мрежа од црвено предиво, од подот па до врвот. 55 илјади клучеви собирани од сопственици на домови ширум светот висеа закачени како презреани плодови подготвени да паднат во секој момент.…
Почнувајќи од 1999 година па сè до денес, Пабло Амарго и покрај тоа што смета дека не е добар пример за самопромоција (со оглед на тоа дека единствена алатка што му служи за тоа е неговата веб-страница), сепак повеќе од 30 награди и признанија укажуваат дека станува збор за исклучителен уметник, кој е светски познат.…
Што е фотографијата ако не портал кон интимниот свет на немирното набљудувачко око кое трага по вистината и убавината? Во „фотографската работилница“ на Дарко Стојковски влеговме без прашање, со намера да ја затекнеме уметничката вибрација во своето создавање и да ја прикажеме таква каква што е. Тој вели дека неговите фотографски почетоци како студент на…