15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Мартина Баракоска е oпасна тапанарка, чија уникатност не извира само од (старомодното гледиште за) нејзиниот нетипичен избор на инструмент, туку и од очигледната посветеност и умствена/уметничка отвореност.
Тапанарот Рубен (Р. Ахмед) и пејачката Лу (О. Кук) се на турнеја со нивниот хеви-метал бенд низ САД. Пред почетокот на еден концерт, Рубен одненадеж го губи слухот. Тој одбива да се помири со дијагнозата на лекарите дека има трајно оштетување и слепо верува дека сè ќе биде во ред.
Pandamonium radio е инстаграм-блог, онлајн поткаст, медиум за музички критики, или со други зборови, сѐ што му треба на еден фан на хип-хоп музиката и активен учесник во нејзината култура. Во продолжение може да читнете малку повеќе околу нивниот процес на работа, комплексноста зад курирањето плејлисти, нивното „стручно“ мислење околу теми што се од витално значење за хип-хоп културата, музички препораки и одговори на прилично тешки either/or прашања од хип-хоп сцената.
Тинејџерката Рокс (Б. Бакреј) живее со брат ѝ Емануел и мајка им во Лондон. Во еден навидум обичен ден, таа се враќа дома и наоѓа писмо за збогум од нивната мајка. Младата девојка е препуштена сама на себе да се грижи за малото братче и да води немилосрдна битка за опстанок...
Дали дигиталниот номад е новото нормално? Со развојот и ширењето на технологијата, овој начин на работа стана многу атрактивен, особено за младите луѓе што имаат контакт со неа уште од првиот ден. Комбинацијата да се работи и да се живее на извонредна локација е навистина примамлива.
Замислениот татко (М. Дилон) појадува со сопругата и со децата пред да замине на работа. Тој е виолончелист и со оркестарот се подготвува за претстоен концерт. На враќање од пробата, тој наидува на млада девојка (Д. Патакија) во метрото, која ненадејно почнува да го имитира и да го следи...
Годината што ја оставаме зад нас беше бурна и предизвикувачка. Но беше и одличен повод да се истражи „необележаната територија“ на организирање онлајн настани и комплетно користење на можностите што ни ги дава интернетот и виртуелниот простор.
Исландскиот композитор Олафур Арналдс честопати се опишува како современ композитор и синтезист, но тоа не дава соодветен опис за алхемијата меѓу современото и традиционалното, која тој вешто ја создава на своето ново издание „Some Kind of Peace“.
Филмот „Уште една тура“ на данскиот режисер Томас Винтерберг е прогласен за најдобар европски филм во 2020 година. Европската филмска академија му додели награди и за најдобра режија, за најдобро сценарио, а Мадс Микелсен ја однесе наградата за најдобар актер.