15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
На 20 април, сега веќе далечната 1998 година, групата Massive Attack се подготвуваше да го издаде својот трет студиски албум – прекрасно комплексниот Mezzanine. Иако дотогаш соработувале со најразлични машки и женски вокали, јадрото на групата го сочинуваат Grant „Daddy G“ Marshall, Andy „Mushroom“ Vowles  и Robert “3D” Del Naja, автор на повеќето дадаистички стихови…
Пристигнуваме рано во Drip Coffee, малиот урбан рај на кафето, среде хаотичното и нервозно Скопје-што-брза-на-работа. Сè уште нерасонети, фино си ја наоѓаме удобната положба меѓу аромите и вкусовите донесени од далечните меридијани на Бразил, Бурунди, Индонезија, Гватемала, Костарика, Танзанија…
За мој вкус, филмовите за кои лесно можеш да одговориш дали се добри или не, не се доволен гледачки предизвик. Во ера на инстант блокбастери, мултимилионски франшизи и римејкови на стари класици, да гледаш повеќеслоен филм што третира сериозни теми на сериозен начин беше доволен поттик да го гледаме и да ни се допадне најновото…
„Ќе бидат ли посреќни во новиот живот? Ќе биде ли таа поразлична со другиот, и тој поразличен со другата?“ — ме прашува мојата колешка и пријателка В. по изгледаното филмско остварување на Звјагинцев, додека се возиме во автомобилот, а околу нас молскавично се менуваат сцените на Скопје.