15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Светот забрзано се урбанизира. Глобалното урбано население порасна на скоро 4 милијарди луѓе во 2014 година, а се предвидува да се зголеми на 6,5 милијарди луѓе до 2050 година Според проценките на Обединетите нации, двајца од тројца жители на светот ќе живеат во урбани средини до 2050 година.
Аерозагадувањето е сериозно прашање во урбаните средини низ целиот свет. Зголемените нивоа на загадување, го прават животот сè понепријатен за жителите на големите градски средини. Иако согорувањето на фосилни горива доведе до невиден напредок во современата технологија, несаканите ефекти сега претставуваат сериозна закана за луѓето, за растенијата и за животните на нашата планета.
Американскиот народ е исфрустриран од насилството на улиците, од задушеното право на глас и од секојдневните повици да ѝ се приклучат на армијата. Лутината зоврива, а граѓаните одлучуваат да го искажат нивното незадоволство со мирен протест за време на одржувањето на конвенцијата на демократите во Чикаго.
Барселона е привлечна и магична во секое време од годината, но има нешто што ја прави посебно убава наесен. Без намера да ѝ додаваме сол на раната за затворените граници и за сложената ситуација за патување, правиме есенска прошетка низ бисерот на Каталонија.
Додека Германија (и остатокот од Европа) е исправена пред нови предизвици поврзани со пандемиската криза, замислуваме есенско патување во Берлин, како што би се случило секоја друга есен освен оваа. Иако, на самиот почеток мора да напоменеме дека многу берлински театри беа отворени уште од август, а имаше и доста изложби на современа и модерна уметност (вклучувајќи и две големи изложби во Mitte, посветени на урбаниот дизајн во минатото и иднината на градот).
Полицаецот Руиз (Д. Бонар) се приклучува на антикриминалната единица, која патролира низ опасните улици на озлогласеното предградие Монфермеј, близу Париз. Надредениот Крис (А. Манети) и колегата Гвада (Џ. Зонга) го воведуваат Руиз во секојдневието, а при првото апсење губат контрола и страда малиот Иса. Непознат дрон го снима инцидентот и тие се соочуваат со трка со времето да ја пронајдат снимката пред да излезе во јавност и да предизвика општ хаос...
Културата на откажување (cancel culture) e феномен за кој зачестено се дискутира во последно време. Трендот на т.н. откажување луѓе, брендови, емисии, филмови поради нивни проблематични забелешки или застапување несоодветни гледишта, не може да се нарече нова појава. Во историјата одамна се забележуваат примери на „прогонети“ личности од заедницата, поради одредено однесување или став што им противречи на воспоставените морални вредности.
Три тинејџерки се селектирани да учествуваат во експериментален документарен филм. Тие имаат улога на 12-годишни девојчиња, кои креирале нови профили на најпопуларните социјални мрежи во Чешка. Младите актерки немаат провокативни фотографии, ниту иницираат комуникација, а по само неколку минути онлајн почнува разоткривањето на шокантната вистина...
Макс Рихтер е не само успешен композитор на современата музичка сцена што твори во различни области како оркестарска и камерна музика, балет, театар, филмска музика, туку и ја изградил својата кариера врз пркосење на очекувањата, разновидност и со преземање ризици.