15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Aлтернативниот мултимедијален фестивал БОШ по десетти пат ќе ја претвори Гевгелија во летувалиште на слободата, културата и уметноста. Овој фестивал неформално ќе биде отворен на 24 август, со работилницата за перформативен цртеж „Ако умрам ил’ загинам“ – перформативно цртање на Горан Стојчетовиќ од колективот Арт Брут и членовите на колективот Мултимедија, кое ќе трае во...
19:30 часот. Скопје си пуштило вечерен августовски туш и ноншалантно си ја измива прашината од своите запурничави летни попладниња. Си мислите: Нема полошо од скопска улица на дожд. Се тешите: Речиси исто како што нема ништо поубаво од чаршиска калдрма после дожд. Стигнуваат нотификации на messenger: Ќе тргнеме ли? Ќе има ли? Кога ќе почне?,…
Најновото издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, оваа година го фиксира својот доку-светоглед на магичната цифра 9, и тоа не е само празна нумерологија. Бројот на Питагорејците и на Брама се поврзува со деветте години неуморна креативност, иновативност, интелектуални предизвици и уривање на бариерите што ги наметнува локалната ментална матрица. Под небото на…
Претставата „Бела болест“ на апсолвентот Горјан Аревски не се најде помеѓу финансиски поддржаните дела од културните институции во Македонија. Иако станува збор за дипломско дело и тим што е составен од студенти и од млади професионалци, институциите немаа слух за овој проект. Затоа, тимот на претставата се одлучи да креира кампања за прибирање на потребните...
11-тата сезона и 8-годишниот јубилеј за DIY унисекс етикетата на графичкиот дизајнер Горан Костовски – ind.o.g е мотивирачки подвиг да не се откажуваме од работите што ги сакаме без разлика колку и да се тешки и нема услови да се случат/реализираат.
Синоќа, во МКЦ беше отворена изложбата на архитектонски проекти „Бесконечна соба“. Целта на оваа изложба е да го изнесе на виделина процесот на проектирање и самиот проект кој најчесто останува скриен во некои темни простории во кои долго се работи, испечатен во папки, испратен како електронска порака или зачуван на надворешен хард диск. Проектите претставуваат трудови…
На 13.06.2018 година (среда), со почеток во 20:00 часот, во Младинскиот Културен Центар во Скопје, ќе се отвори архитектонската изложба под наслов „Бесконечна соба“. На изложбата се претставени пет архитектонски проекти пријавени на меѓународни конкурси во Скопје, Варна и Загреб, работени во периодот помеѓу 2013 и 2018 година.
Во саботата во Градски парк ги промовираме новите дизајни на limited edition лименката на „Златен Даб“, преку кои уметниците и дизајнерите Владимир Лукаш, Ана Јовановска и Таби Азири ни ги доловија боите на новиот свет без предрасуди и етикети.
Помина многу време откако пудрата и карминот на некогашните скопски ноќни дами од „Фенерли-ан“, „Венеција“, „Марс“ и „Бела кафеана“ полека беа избришани од тешката рака на стигмата. Многу вода истече низ Вардар и откако познатиот македонски уметник Никола Мартиноски ги насликал ѕидовите на познатата скопска кафеана „Океан“ со композиции на голи мажи и жени, како…