15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://popup.mk 300 true 4000
Утре (20 септември) во „Јавна соба“ ќе биде поставена годишната завршна изложба на студентите од Академијата за дизајн на Seavus Education and Development Center во соработка со Џолев и Уметностите. Ќе имаме можност да ги видиме делата на студентите што успешно го завршија своето школување на петте насоки што ги нуди оваа академија: графички дизајн,…
Со диџеј сетот на Илина Ангел и Марко Рикалоски, во саботата беше затворено првото издание на In Situ, ребрендираниот саем за уметност порано познат како Паратисима. Под мотото „Draw the line / Повлечи линија“, овогодишниот саем ни претстави шаренолика и богата програма која беше структурирана во неколку сегменти односно изложбени поставки: In Emergence, In Established, In…
По осми пат, фестивалот „Здраво млади“ ќе му подаде сламка за спас на урбаното Скопје, коешто некако секогаш во последен момент успева да исплива на површина среде мочуриштето од кич и невкус, и да го вдише потребниот културен кислород за да продолжи да опстојува. Уште само три дена нè делат од „долгоочекуваната инфузија“ со нова…
Aлтернативниот мултимедијален фестивал БОШ по десетти пат ќе ја претвори Гевгелија во летувалиште на слободата, културата и уметноста. Овој фестивал неформално ќе биде отворен на 24 август, со работилницата за перформативен цртеж „Ако умрам ил’ загинам“ – перформативно цртање на Горан Стојчетовиќ од колективот Арт Брут и членовите на колективот Мултимедија, кое ќе трае во...
19:30 часот. Скопје си пуштило вечерен августовски туш и ноншалантно си ја измива прашината од своите запурничави летни попладниња. Си мислите: Нема полошо од скопска улица на дожд. Се тешите: Речиси исто како што нема ништо поубаво од чаршиска калдрма после дожд. Стигнуваат нотификации на messenger: Ќе тргнеме ли? Ќе има ли? Кога ќе почне?,…
Најновото издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, оваа година го фиксира својот доку-светоглед на магичната цифра 9, и тоа не е само празна нумерологија. Бројот на Питагорејците и на Брама се поврзува со деветте години неуморна креативност, иновативност, интелектуални предизвици и уривање на бариерите што ги наметнува локалната ментална матрица. Под небото на…
Претставата „Бела болест“ на апсолвентот Горјан Аревски не се најде помеѓу финансиски поддржаните дела од културните институции во Македонија. Иако станува збор за дипломско дело и тим што е составен од студенти и од млади професионалци, институциите немаа слух за овој проект. Затоа, тимот на претставата се одлучи да креира кампања за прибирање на потребните...